معنی گلوکزید در فرهنگ لغات ها (دهخدا،معین و ... ) + سایر منابع اطلاعاتی

فرهنگ عمید

اسم عمومی مشتقات گلوکز که در بسیاری از نباتات وجود دارد،

فرهنگ فارسی هوشیار

فرانسوی گیا کاند (اسم) گلوسیدی است مرکب ناجور که علاوه بر یک یا چند مولکول از دارای یک یا چند مولکول ماده غیر گلوسیدی است یا گلوکزید ها. دسته ای از گلوسید های مرکب که علاوه بر یک یا چند مولکول از دارای یک یا چند مولکول ماده غیر قندی در ترکیب خود میباشندلذا آنها را گلوسید های مرکب ناجور نیز مینامند. ماده غیر قندی در گلوکزید ها ممکنست الکل اتر فنل اسید استن آلکالوئید نیتریل و غیره باشد. ماده غیر گلوسیدی را که در ترکیب گلوکزید است آگلیکن مینامند. گلوکزید ها معمولا در آب حل میشوند. بعضی از آنها دراتر کلروفرم نیز حل میگردند و در صورتیکه هیدرولیز شوند به ماده گلوسیدی و آگلیکن خود تجزیه میشوند. گلو کزید ها در نباتات بسیار فراوانند و در شیره سلولی بحالت محلول وجود دارند و غالبا در سلولهای خاصی موجودند. بعضی گلوکزید ها دارای ازت میباشند در این حالت میتوان آنها را جزو ترکیبات چهار تایی شمرد مثل آمیگدالین که در بادام تلخ و هسته گیلاس و گوجه یافت میشود و باعث تلخی هسته های این میوه ها است. در برخی دیگر از گلوکزید ها علاوه بر کلور و هیدروژن و اکسیژن و نیدروژن و گوگرد نیز وجود دارد مانند سینیگرین که در خردل سیاه یافت میشود. گلوکزید ها معمولا نور پلاریزه را بسمت راست میچرخانند (اصطلاحا دکستروژیر هستند) . مهمترین گلوکزید ها عبارتند از: سالیسین که در ساقه و برگ بید وجود دارد دیژیتالین که در گیاه گل انگشتانه موجود است اوابادین که بیشتر در گیاه استروفانتوس گراتوس وجود دارد و اسکولین که در شاه بلوط هندی یافت میشود هتروزید ها.

پیشنهاد شما
جهت ثبت نظر و معنی پیشنهادی لطفا وارد حساب کاربری خود شوید. در صورتی که هنوز عضو جدول یاب نشده اید ثبت نام کنید.
اشتراک گذاری
تصاویر