ابتلا به بیماری آتلکتازی ریه در چه شرایطی ممکن است؟
محمد سیمری ؛ اختصاصی جدول یاب
بیماری آتلکتازی ریه! شاید اسم این بیماری را تا به حال نشنیده باشید. در زبان فارسی و براساس اصطلاحات پزشکی، به این بیماری، ششچسبیدگی فروافت شش نیز گفته می شود. آتلکتازی ریه بیماری ای است که بیشتر در افراد سیگاری اتفاق می افتد. اما بد نیست بیشتر با این بیماری آشنا شویم.
بیماری آتلکتازی ریه عبارت است از جمع شدن یک قسمت از ریه یا تمامی آن. البته در بیانی دیگر می توان گفت بیماری آتلکتازی، ناشی از التهاب مزمن غدد لنفاوی در زیر لوب میانی ناحیه ی ریه ی راست است. بایستی بدانید این بیماری سبب عدم جذب اکسیژن به مقدار کافی از سوی ناحیه ی ریه می شود.
در بروز بیماری آتلکتازی ریه، علل گوناگونی می تواند تاثیرگذار باشد اما یک علت شایع در بروز آتلکتازی، نفس کشیدن های کم عمق، بعد از جراحی به علت بیهوشی است. دقت داشته باشید به طور معمول افراد پس از انجام عمل جراحی طولانی مدت به دلیل دردی که دارند، سعی می کنند تنفس سطحی داشته باشند که این اتفاق، خود می تواند عامل ایجاد بیماری آتلکتازی باشد. در این شرایط توصیه می کنیم فرد مورد عمل جراحی قرار گرفته را، وادار به سرفه و تنفس عمیق نمایید. همچنین بهتر است فرد بیمار حتی الامکان در تخت خود جابجا شود و تغییر وضعیت دهد.
همچنین به یاد داشته باشید به هنگام بیماری ریوی یا پس از انجام عمل جراحی، بایستی مایعات به مقدار بیشتری مصرف شود؛ مایعات چه به صورت خوراکی و چه به صورت تزریقی. در این شرایط ترشحات ناحیه ی ریه نیز رقیق تر و نرم تر خواهند شد.
درباره دیگر علل بروز بیماری آتلکتازی ریه می توان موارد زیر را نام برد:
صدمه به قفسه ی سینه و یا شکستگی دنده های آدمی، آمبولی ریه، بزرگ شدن گره های لنفاوی در بدن آدمی و… همچنین یکی دیگر از علل مهم بروز این عارضه، ورود جسم خارجی، ترشحات غلیظ در راه هوایی برای طولانی مدت و همچنین وجود تومور است؛ به بیان ساده تر، هر چیزی که مسیر هوایی آدمی را به طور مزمن مسدود نماید. همچنین اتساع ناقص ریه ها در هنگام تولد نوزاد نیز می تواند علتی در بروز این بیماری باشد. در کودکان این بیماری می تواند به سبب استنشاق جسم خارجی همچون اسباب بازی های کوچک و یا حتی خشکبار همچون بادام کوهی و… اتفاق افتد!
البته در این بین برخی اتفاقات نیز وجود دارد که سبب تشدید شدت این بیماری می شود؛ اتفاقاتی چون سیگار کشیدن های پی در پی، استفاده از داروهایی که باعث کاهش توجه و هوشیاری می شوند، داروهایی چون انوع خواب آورها، انواع پاربیتورات ها، انواع آرام بخش ها و همچنین الکل.
دقت داشته باشید تشخیص بیماری آتلکتازی ریه، تنها و تنها در رادیوگرافی قفسه سینه شایع است؛ البته امروزه می توان با انجام آزمایش اندازه گیری اکسیژن و دی اکسید کربن خون فرد بیمار، این بیماری را تشخیص داد و نسبت به درمان آن اقدام نمود. بیماری آتلکتازی ریه دارای برخی علایم و نشانه ها نیز می باشد که می توان در صورت مواجه با آن ها، به نزد یک پزشک متخصص مراجعه کرد. علایم و نشانه هایی چون بروز تنگی نفس و تند تند نفس کشیدن، تب با شدت کم، رنگ پریدگی پوست بدن، تند شدن ضربان قلب و همچنین درد در ناحیه ی قفسه ی صدری.
برای درمان بیماری آتلکتازی ریه می توان از روش هایی چون برونکوسکپی استفاده نمود؛ در توضیح برونکوسکپی می توان گفت روشی برای در آوردن جسم خارجی یا ترشحات مخاطی غلیظ از بدن فرد بیمار. همچنین انجام جراحی برای برداشتن تومور و مهم تر از همه، ترک سیگار و عدم مصرف دخانیات. دقت داشته باشید چنانچه بیماری آتلکتازی ریه به علت ترشحات مخاطی غلیظ یا ورودو جسم خارجی ایجاد شده باشد، بیرون کشیدن آن ها، باعث رفع این بیماری خواهد شد. اما چنانچه علت بیماری آتلکتازی ریه، وجود یک تومور باشد، سرنوشت فرد بیمار به ماهیت و وضعیت تومور موجود در بدن او بستگی دارد.
بیماری آتلکتازی ریه به ندرت زندگی فرد را به خطر می اندازد و به طور معمول، خود به خود برطرف می شود. اما به یاد داشته باشید در صورت ادامه یافتن این بیماری، در صورت عدم رسیدگی و درمان به موقع، ممکن است این بیماری، سبب دایمی شدن جمع شدگی بافت ریه و همچنین تشکیل بافت جوشگاهی در ناحیه ی ریه ی فرد بیمار شود.